maanantai 25. toukokuuta 2015

Lohi-avokado voileipäkakku

Vieläkö joku muistaa, kun kävin maaliskuussa Helsingissä heittämässä leipomiskeikan serkun kihlajaisissa? Leivoin tarjottaviksi kaksi voileipäkakkua savuporo- ja kalatäytteillä sekä kaksi kakkua. 
Loppuviikosta koittaakin monelle koulunsa päättäneelle valmistumisjuhlia, joten jaan tässä alkuviikosta ainakin nämä voileipäkakku-ohjeet, mikäli siellä vielä pohditaan tarjottavia. Täytyy vielä mainita, että tein nämä kakut ensimmäistä kertaa itse alusta loppuun ja tästä kalavoileipäkakusta tuli mun ja monen muun ultimaattinen lemppari.

Ohje on alunperin Kinuskikissalta, joka kantaa nimeä Onnenkakku. Juju nimeen piilee koristelussa, joka muistuttaa neliapilaa, onnenapilaa. Minusta koristelu on nerokasidea, jossa kakunsyöjä näkee heti, mitä kakku sisältää, sillä sitä ei ole vuorattu tuorejuustolla tai majoneesilla piiloon.
Itse kuitenkin pidin yhteinäisen linjauksen voileipäkakuissa - levittäen tuorejuusto-maito yhdistelmää kakun ympärille ja koristellen kakut kevyesti herneversoilla/tillillä/ruohosipulilla sekä nimeä kantavilla täytteillä, kuten tässä tapauksessa lohiruusukkeilla.

Image and video hosting by TinyPic
Alkuperäinen ohje kaksinkertaisena:
n. 30 hlölle

Leipäkerrokset:
1040 g ruisvuokaviipaleita (24 leipäsiivua)
640 g isoja täysjyväpaahtoleipäviipaleita (16 leipäsiivua)

Kostutus:
n.5-6 dl kalalientä (kuuma vettä+ kalaliemikuutio)
tai maitoa 
Avokado-kylmäsavulohitäyte:
6 avokadoa
3/4 dl sitruunamehua
400 g ruohosipulituorejuustoa
2 valkosipulinkynsi
mustapippuria
3-4 pkt (à 150 g) kylmäsavulohiviipaleita
Piparjuuri-lämminsavulohitäyte:
1 (à 1 kg) savukirjolohta (n. 500 g perattua lohta)
24 cm:n pala purjoa
500 g piparjuurituorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria

Päällys:
600-700g maustamatonta tuorejuustoa
pari tilkkaa maitoa
Koristelu:
6 lohiruusuketta
2 tomaattiruusuketta
herneenversoja / tilliä / ruohosipulia


Valmista kalaliemi keittämällä kattilassa vesi ja lisää kalaliemikuutio. Hyviä kostutusvaihtoehtoja ovat myös perinteisesti maito tai sitruunamehulla piristetty kalaliemi.

Kuori avokadot, leikkaa paloiksi ja poista kivet. Soseuta avokadot yhdessä sitruunamehun kanssa. Yhdistä vatkaimella ruohosipulituorejuuston kanssa. Sekoita joukkoon murskattu valkosipulinkynsi ja mausta mustapippurilla. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi paloiksi ja lisää täytteeseen.
Perkaa savukirjolohesta tarvittava määrä. Hienonna purjo. Yhdistä tuorejuustot vatkaimella. Mikäli seos tuntuu hyvin jäykältä, voit notkistaa sitä tilkalla maitoa. Yhdistä kaikki täytteen ainekset keskenään.

Leikkaa leipäviipaleista ohuelti reunat pois ja aseta leipäpalat tarjottimelle.
Kostuta kalaliemellä (ruisviipaleita saa kostuttaa paahtoleipäviipaleita reilummin).  Alin kerros vaatii kostuttamista vähiten, sillä kakun paino tulee sen päälle. Kun taasen päällimäinen kerros on hyvä kostuttaa runsaammin.

Levitä päälle puolet avokadotäytteestä. Lado päälle täysjyväpaahtoleipäviipaleita ja kostuta. Levitä päälle puolet piparjuuritäytteestä. Tee seuraavat kerrokset samaan tapaan (ruisleivät - avokadotäyte - paahtoleivät - piparjuuritäyte).  Laita päällimmäiseksi kerros ruisvuokaleipiä. Kostuta. Kääri ympärille tuorekelmua ja laita päälle kevyt paino kuten leikkuulauta. Anna olla jääkaapissa muutama tunti, mieluiten seuraavaan päivään, jotta maut ja kosteus ehtivät tasoittua.
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Poista kelmu päältä. Annostele kulhoon tuorejuusto ja notkista se sopivan löysähköksi maidolla. Levitä täyte lastan avulla  kakun päälle ja laidoille ja koriste valitsemillasi koristella.

Image and video hosting by TinyPic 
psst! Mikäli muillakin jäi täytettä yli, käytä se esimerkiksi levitteenä leivän päälle tai vaikka uuniperunan täytteeksi;).

2 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa hyvältä. Oli varmasti tosi hyvää. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenna!:) täyte oli kyllä niin ihanan mehevä, että menee muunkin lisäkkeen täytteenä kuin pelkästään voileipäkakun täytteenä :)

      Poista