keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Munkit

Image and video hosting by TinyPic
12-18 kappaletta

Taikina:
100 g voi- tai margariinisulaa
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1½ tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja

Paistamiseen:
700-900 ml rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa) 
tai
1 pkt munkinpaistorasvaa

Pinnalle:
sokeria

Sulata rasva kattilassa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Mikäli käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja etene muilta osin reseptin mukaan. Tavallisen hiivan kyseessä ollessa ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut maidon joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää jauhot pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.

Kohota taikinaa n. 45 min tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Pyöritä taikinasta noin 50-60 gramman kokoisia pullia. Mikäli et omista puntaria, sovella :D (Huomioi, että munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä, joten tee niistä tässä vaiheessa haluamaasi munkkikokoa pienempiä. Jätä taikinasta pieni nokare koekappaleeksi paistovaiheeseen.)
Oman kämmenen alle mahtuva taikinapala on sopivan kokoinen, sillä se pyörii hyvin alustaa vasten. Älä jauhota pöytäalustaa liikaa, muuten pulla ei pyöri jouhevasti. 
Tee reikä pullan keskikohdalle tökkäämällä sormi siitä läpi ja heiluttele sormea, kunnes aukko on tarpeeksi venynyt.

Anna munkkien kohota liinan alla n. 30 minuuttia. (Jätin välistä malttamattomana.)

Laita laakeaan (teräs/valurauta) kattilaan öljyä (tai kookosrasvaa/munkin paistorasvaa) sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 175-180 asteiseksi. Selviät ilman paistomittariakin; kun öljy alkaa “liikkua” ja siitä alkaa nousta vähänkään höyryä, on aika vääntää lieden tehoa pienemmälle ja kokeilla pienellä taikinanpalalla. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu 
kypsäksi minuutissa. 

Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle. 
Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä.

Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut kunnolla, käännä munkki esimerkiksi reikäkauhalla toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Nosta munkit kattilasta reikäkauhalla/lastalla/ haarukalla talouspaperilla vuoratulle uuniritille jäähtymään, näin ylimääräinen rasva irtoaa munkeista pois.
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Pyörittele sokerissa heti kun pystyt käsittelemään munkkia sormissasi. Sokeri tarttuu pintaan paremmin heti tuoreeltaan.
Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic
Ja sitten vain lasiin simaa ja munkkia siman kanssa vuorotellen suuhun!

Oikein hauskaa vappua! Toivotaan, ettei uhottu lumisade tulisi! :)

3 kommenttia:

  1. Aika herkut munkit sulla ;) Muahahaa joo huono vitsi :DDD

    Ei mutta oikeesti ite tehtyjä ei voita mikään. Nam :)

    VastaaPoista
  2. Itse tehdyt munkin on niin herkkua! Vappu on vaan kerran vuodessa ja sillon on pakko pyöräyttä munkit. NAM! :)

    VastaaPoista
  3. ANNI! ^ :DD Haha että repesin :D Voi että mulla tuli nälkä, mua harmittaa kun en saanut yhtään munkkia, yhyy! :( Täytyy kyllä ens vappuna jo taiteilla moiset itse, näyttää ainakin suht helpolta :) (Okei, koputan nyt puuta)

    VastaaPoista