tiistai 12. elokuuta 2014

Miten detoxin parissa on mennyt?

Hinder- Get stoned (piano version)

Viimeinkin tuun teille kertomaan vähän, kuinka elämä on pärähtänyt uudelleen käyntiin vai onko sittenkään? Tilasin instagrammissa seuraamaani Detox skinny herb tean 28 päivän puhdistuskuurin heinäkuun puolen välin jälkeen ja aloitin sen pe 25.7. Tutkin detoxin ruokavalio -mallista (free eating plan), mitä kuurin aikana tulee välttää, mitä saa syödä ja millaisilla annoksilla jne. 

Miten kuuri alkoi ja minkälaisiin haasteisiin törmäättiin?
Olin todella innoissani tästä kuurista, mutta pelko epäonnistumisesta piili mielessäni. Kaikkein vaikeintahan tässä on mulle se säännöllinen ateriarytmi. En punnitse koskaan ruokia, jotenki silmä osaa kertoa mikä on liikaa ja mikä sopivasti kun järjellä tätä ajattelee. 

Ensimmäinen viikonloppu meni nopeasti ja sujui mutkitta. Seuraavana maanantaina lähdin perheen kanssa Oulujärvelle kesämökille torstaihin asti. Mietin, että tähänkö tämä heti tyssähti. Sillä muilla on täysin eri ruokailutottumukset; savusaunassa valmistetaan lihaa, hellepäivillä kuluu jäätelöä, popsitaan perunaa ja kaikkea muuta, mistä minä joudun kieltäytymään ja varsinkaan kun halua tehdä asiasta mitään numeroa. 
Laskin sitten niille päiville mukaan päivä- ja iltateet+ vihreän teen, aamupalamyslit, välipalalle hedelmät ja pähkinät, kasviksia, salaattitarpeita ja tein valmiiksi kalat ja täysjyväriisit. 
Ti mentiin tädin mökillä ja olimmekin siellä koko päivän. Mulla vähän harmitti etten tiennyt aamusta että syödään siellä myös lounas, olisin muuten ottanut mukaan tekemäni kasvissosekeiton.. Otin kuitenkin mökiltä lähtiessämme aamupalan ja tädin mökille välipalan mukaan. Täti onneksi valmisti ruoaksi paria eri salaattia ja kuhaa. Tarkoitus oli syödä sitä leivitettynä, mutta pyysin josko oman palani voisi paistaa sellaisenaan ja sen sainkin. Joten se helpotti.
Muut päivät menivät sillä omalla suunnittelemallani kaavalla, tosin kuolasin hieman muiden syödessä jäätelöä ja suklaata syöden. Nuuhkin oikein antaumuksella suklaalevyä taistelemalla samalla etten ota edes sitä yhtä palasta. Elämä on rankkaa.
Pe koitti sitten odotettu ja kuurin osalta pelätty Qstock-festarit. Sinä viikonloppuna tein selväksi etten pärjää sinä helteisenä päivänä mitenkään omalla ruokavaliolla puhumattakaan että olisin raahannut alueelle omia eväitä(, olisiko sinne edes saanut niitä kuljettaa?). Otin nätisti ilolientä ja alueella söin ekana iltana riisiä ja kanaa ja toisena päivänä kiinalaista.  Kiellettyjä ruokia tuli siis syötyä, mutta se oli ehkä ainoa ruoka joka oikeasti maistui. Pottulohkot/ranskikset kebabilla olivat kaukana mielihaluista tällä osin.
Seuraavalla viikolla lähdin Rovaniemelle ja kaupan kautta ostin omia ruokatarpeita. Iskä kyseli päivittäin, miksi mulla pitää olla omat ruoat ja miksen voi syödä samoja ruokia kuin he ja mihin tää papukuuri auttaa xD No toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. :) 
Käytiin myös syömässä Comicossa. Jännitin löydänkö sieltä itselleni mitään ja otinkin siikaa, josta jätin uuniperunan pois ja otin tilalle kasviksia-nam! 

Kotona ollessa otin äitin pyörän ja kävin mun lempparilenkkiä, eli muurola-ruikka väliä, joka on pelkkää suoraa muutamilla ylä- ja alamäillä ja vastaan saattaa kävellä 1-3 lenkkeilijää. Kaverit sanovat sitä tietä aina tylsäksi, mutta pidän sen rauhallisuudesta ja ettei tarvi vaihdella toiselle puolen pyörätietä kuin muurolasta rovaniemelle päin lähtevällä. Suosin aamulenkkejä tyhjällä vatsalla ja mikäli aamulenkki jäi välistä, käyn illasta. Mun lenkkipituudet vaihtelee aika paljon kelin mukaan- menosuunnassa vastatuuli syö mukavasti tehoja, mutta takaisin päin polkiessa oli taas virtaa. Keskimäärin käyn 10-20 kilometrin lenkkejä. Mulle haastavin ja itseni jaksamisen kanssa käyty kamppailu on viimeinen iso loivahko ylämäki. Oon siinä vaiheessa niin finaalissa, että mietin talutanko vai poljenko, talutanko vai poljenko- NO POLJEN prkl!
Nyt kolmannella viikolla ollaan menty edelleen hyvillä fiiliksillä. Ainoa on että vihreä tee on vähän unohtunut. Tuota "Your morning start teata" otetaan kolmesti päivässä kolmen tunnin välein käyttäen samaa pussia. Sen kohdalla on ollut haastetta, sillä kuka nyt nappaa kylään lähtiessä käytetyn teepussinsa mukaan? :D Muuten ruoat ovat maistuneet ja ihan hyvin ollaan syöty myös säännöllisillä ateriaväleillä. Harmi vaan, että mansikoita ja mustikoita ei saa tuoreena läpi vuoden, niitä oli ihana syödä aamupalalla,

Milloin kuuri loppuu ja mitä sen jälkeen?
Viimeinen detox päivä on to 21.8. 
Mulla on tämä viikko vielä lomaa, joten juuri sopivasti töiden jatkuessa ma 18.8. alkaa arki astua pian kuvioihin. Töissä tätä olisi todella hankala jatkaa. Aikaa ei vain ole mun itselle asettamille ruokatauoille, tai no pitää vain katsoa oikea aika tai käydä keittöllä kääntyessä haukkaamassa edes se banaani poskeen. Ruoan suhteen en niinkään ole huolissani, mutta teen juominen töissä ei onnistu, paitsi iltavuorossa ollessa. Sillä aikalailla töihin mennessäni olen ehtinyt juoda ne kolme kuppia detoxia- ainoaksi jää ne kaksi vihreää teekuppia. 
Töissä meillä on ruokana aina kolmea ruokavaihtoehtoa+ salaatti. Kevyt lounas on aina kasviskeitto ja niiden lisäksi on vaihdellen liha/kala/kana-ruokaa. Salaattiin saa aina yhden proteiinin lähteen esim. tonnikalan. Töissä syön enimmäkseen siis kanaa, salaattia tai keittoa. Prosessoitu ruoka ei kuulu enää eikä hirveesti olekaan kuulunut omaan ruokavalioon, joten siitä ei ole huolta. 
Repsahdukset?
Aika hyvin olen vältellyt repsahduksia, kuten mummulassa ollessa jossa kaksi pöytää notkui pizzaa, pasteijoita, kakkua, keksejä jne sekä joka päiväinen jäätelö on saanut "ei kiitos"-vastauksen. Mutta pari kertaa otin kotona ollessani äidin tekemää puolukka -tai raparperipiiraspalan sekä lopulta meidän mökillä otin kaksi lakritsijäätelöä sekä kaverin nimppareilla otin juustokakkupalan. Ja tiiättekö- mua ei kaduttanu eikä mua tuomittu siitä että niitä otin. Pikemminkin olin onnellinen. Ne maistuivat niin hyviltä. Ja kun niitä nauttii vain silloin tällöin eikä joka päivä kahvipöydässä, oppii niistä nauttimaan hyvällä omalla tunnolla. Nyt on lamppu syttynyt päässä! Toivottavasti se ei sammu.
Alkaako maistumaan puurolta?
Enimmäkseen mysli soija/mantelijuomalla alkoi kyllä jo kyllästyttää. Niinpä vaihdoin sen itsetekemääni smoothieen tai ruisleipään, jonka päällä oli avokadoa viipaleina, kurkkua ja salaatinlehti. Kasviskeittoa en ole nyt syönyt vajaan viikkoon, vaan lounaaksi olen ottanut monipuolista salaattia kalalla ja kasviksia. Päivälliseltä olen jättänyt täysjyväriisin, koska riisit/makaronit eivät vain uppoa. Sen sijaan olen syönyt eri kaloja, kuten haukea, ahventa, seitiä, siikaa, lohta ja niiden kanssa wokattuja tuoreita kasviksia ja salaattia. 

Välillä oli tympeä havahtua siihen, että kun muut herkuttelee ja itse ei, että onko tää sitä elämästä nauttimista..
Yksi ilta paistelin perheelle lettuja laittamalla väliin banaania ja päälle valkosuklaata ja sanoin ettei mulle tarviste kattaa lautasta, sillä en syö. Samantien otinkin komennenon takaisin ja tein itselleni banaani-protskulättyjä. Mieli oli heti parempi kun sain syödä heidän kanssa- vaikkakin hieman erilaisia lättyjä. No ainakin tuli hyvällä omalla tunnolla niitä syötyä. :))

Image and video hosting by TinyPic

Vaikutukset ja tulokset:
Painonpudotus on pitkä ja äärettömän kärsivällinen prosessi ja sen kuulu olla elämänmuutos loppuelämän - ei kuuri, terveisin jojoilija. 
Mun ruokavaliosta puuttui ennen säännöllisyys ja joka päiväiset kasvikset ja salaatti. Vatsaa täyttää helposti väliaikasella ajatusmallilla palalla leivästä ja jatkaa eteenpäin.. 
Korvaan mielelläni riisin, perunan, pastan, makaronin salaatilla/kasviksilla, sillä mulla tulee niistä liian turvonnut olo, joka tuntuu vielä seuraavanakin päivänä. Oon vaan äärettömän laiska alkaa vääntään joka päivä salaattia tai leikkaan kasviksia pannulle /hörytettäväksi. Lihasta luopuminen tämän kuurin aikana on tuntunu pelkästään hyvältä. Olo ja keho eivät tunnu väsyneiltä, raskaalta eikä turvonneelta. En tosin kiellä etteikö silloin tällöin tulisi syötyä hyvää pihviä. :)
Päiviin on astunut myös runsaampi vedenjuonti, 2½-3 litraa/pvä. 

Uskon paremman ja puhtaamman ruokavalioni, detoxin ja vedenjuonnin ansiosta ihoni on voinut hyvin pitkiin aikoihin. On ollut ihanaa olla meikittä/kevyemmällä meikillä! Myös näiden päivien jälkeen vaaka näytti aamulla sen -5 kiloa. Senttejäkin on jonkin verran lähtenyt, niistä sen tuloksen huomaa paremmin. Oon älyttömän onnellinen, mutta vielä pitää paiskia hommia siihen hyvään oloon ja itsenä sinut kanssa -olotilaan.
Mieliteot, eli herkuttelu, jatkuuko?
Musta on vähän typerä luopua ihan kaikesta siitä mitä ennen teki. Niinhän ne kilotkin tulevat kyljyksinä moikkamaan paljon nopeampaa takaisin, kun ensin välttää ja sitten yllättäen toivottaakin ne tervetulleeksi takasin elämäänsä. Kohtuus, kohtuus! :) 
Itseään ei saa rangaista. Herkutella saa ja nauttia lasillinen- jos toinenkin silloin tällöin. Näin pysytään balanssissa ja onnellisena. Itseään ei ole tarkoitus kiusata kieltäytymällä kaikesta hyvästä.
En aseta itselleni herkkupäivää, vaan otan silloin kun tunnen sen olevan hyvä asia. Se mitkä ovat mulle herkkua, ovat yleensä suklaa, leivokset ja silloin tällöin sipsit. Karkkia mulla ei tee koskaan mieli, mutta jos jonku kans lähdetään vaikkapa Makuuniin, valitsen kaverin pussin sisälle sieniä.
Mulle haasteellisinta on ollut luopua tässä kuurissa maitotuotteista, kanasta ja tietenkin hieman tuosta alkoholistakin. Enimmäkseen ehkä maitotuotteet kuitenkin.
Image and video hosting by TinyPic
Tällaisia ajatuksia mulla tuli mieleen kerrottavaksi. Kiitos, jos siellä oli tekstin loppuriville jaksaneita lukioita. Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin, jos niitä tulee. Niitä voi nakella joko sähköpostiin tai tämän postauksen kommenttilaatikkoon!

Onko siellä päässä muita tämän kyseisen merkin tai muun detoxin kokeilijoita?

1 kommentti:

  1. Hyvä teksti ja eloisasti kirjoitettu. On varmasti ollu hyvä kuuri. Olen itse oivaltanut saman kuin sinä ruoan suhteen. Kohtuus ja herkutella voi silloin tällöin kunhan ei kokoajan. Itselle ei silti saa olla liian ankara. Elämme vain kerran. ;)

    <3 IS

    VastaaPoista