tiistai 25. maaliskuuta 2014

Rapeat maidottomat lätyt

Innostuttuani tekemään smoothieni nykyisin soijajuomaan, päätin edellisellä kauppareissullani ostaa myös työkaverini suosittelemana kaura- ja riisijuomaa. Olenkin jo kokeillut kaurajuomaa smoothieeni ja tuntuupa hyvältä vaihtelulta iän ikuisen rahkan sijaan maistella muita juttuja. Riisijuomaakin olen ehtinyt kokeilla kerran, tosin mulla jäi viikonlopun työpäivän jälkeen smoothie työpaikan jääkaappiin, joten siitä sitten!

Kuumepäivän siivittämänä paistoin eilen lättyni kokeilumielessä riisijuomaan tehtynä. Lätyt olivat niin hyviä, että vastaisuudessa aion tehdä niitä myöhemminkin riisijuomaan. Riisijuoma itsessään on jo makeaa, joten välttämättä taikinaan ei ole pakko lisätä sokeria. Itse noudatin reseptissä äidin perusohjetta, vaihtaen vain tavallisen maidon tähän riisijuomaan. Helposti turvaudutaan tekemään taikina veteen (tai maitojauheeseen) jos lättykesteille on osallistumassa maidoton henkilö. Varmasti maidottomien ruokavalion omaavat herkuttelevat lättyjään mielummin riisijuoman kuin veteen tehtynä. Sanotaanhan pullataikinankin maistuvan paremmalta tehdessä se kevyt/punaiseen maitoon. ;)

Taikina (6 isoa/ n.20 pientä):
1 kananmuna
1 dl sokeria
4-5 dl riisijuomaa
2-3 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä
(½tl suolaa)

Paistamiseen:
voita ( ja öljyä)
(voi antaa antaa makua ja väriä, öljy estää paistettavan palamasta kiinni)

Vatkaa kulhossa pallovatkaimella munan rakenne rikki ja lisää joukkoon sokeri, riisijuoma , jauhot ja viimeisenä öljy edelleen vatkaten.
Kaada joukkoon riisijuoma (tai tavallinen maito) sekä jauhot, sekoita.
Mikäli taikina tuntuu liian paksulta, lisää tilkka nestettä.
Voit antaa taikinan turvota huoneenlämmössä 30 minuuttia tai jos olet malttamaton, kuten allekirjoittanut, voit aloittaa paistamisen heti- eivät ne pilalle mene.
Anna pannun lämmetä levyllä ennen paistamisen alkamista.
Laita nokare voita pannulle, anna sen sulaa ja kaada kauhallinen taikinaa joukkoon. Voit kallistella pannua sivulta sivulle, jotta taikina levittyy tasaisesti koko pannulle.
Paista lätyt miedolla lämmöllä (4-levy on sopiva) muutama minuutti per puoli. Toiset pitävät vaaleammista ja toiset tummemmista, joten aika on jokaisen oma valinta paistamisessa.

Lättyjähän voi syyä minkä kanssa vain. Jos haluaa oikein kunnolla herkutella, kaada lätyn ympäri ohuena nauhana kinuskia, ripottele päälle maito/valkosuklaa paloja ja humpsauta kevyesti  tomusokeria- äläkä tietenkään unohda kermavaahtoa. ;)
Miten sinä herkuttelet lätyilläsi?

4 kommenttia:

  1. nammm <3 näyttää niin hyvältä! Mä laittaisin herkkulättyjen päälle mansikoita ja jätskiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naaam! Tuoreet mansikat on kyllä ihan ykkösasia ;)

      Poista
  2. Oi namnam lättyjä <3 Täytyypä seku itekki kokeilla seuraavalla kerralla tuota reseptiä. :) Kiitos vinkistä! ;)

    VastaaPoista