lauantai 8. maaliskuuta 2014

Kysymyksiin vastailua kokin ammattiin liittyen

Hei kaikki! Nyt on aika vastata muutamiin kysymyksiin, joita kokki-alalle hakevista ja kiinnostuneista ovat kysyneet pariin viikon sisällä. 

Mitkä asiat tekevät työssäsi sinut iloiseksi?  
- Jo pelkästään työkaverit on syy, miksi tulen töihin hymyissä suin. Kuulin työharjottelussa siitä, kuinka työkaverit alkoivat jo kysellä työvuoron loputtuani, että enkö ala jo lähteä kotia. Samaa kuulee edelleen. :D Sanon aina tekeväni vielä yhden jutun ja alan sitten tekeen hitaasti lähtöä pukukopille. :D Työkavereiden kanssa olemme yhtä, meidän huumorintaju kolahtaa, jokaiseen voi luottaa ja avautua jos on murheita tai muita huolia, sekä heistä saa aina energiaa ja oppii uusia asioita. 
Tykkään olla tekemisissä asiakkaiden kanssa, palveluammatti tuntuu kutsumukselta ja luonnoliselta itselle. Vakkariasiakkaiden kanssa pienten kuulumisten vaihtaminen saa myös hymyn huulille sekä tietenkin yhden meidän vahtimestari-sedän näkeminen nostaa hymyn korviin asti. 

Oletko ala carte - vai lounaskokki, miksi? 
- Koulussa olimme enemmän suurkeittiöllä valmistaen koulumme oppilaille ja henkilökunnalle lounasta. Valinnaisaineina minulla oli muutama kurssi a´la cartea.  Hakiessani kouluun, sanoin haastattelussa tähtääväni ravintolapuolelle, sillä rakastan nähdä vaivaa aterian eteen. Kuitenkin nähdessäni totuuden työharjoitteluissa, kuinka kiireistä ja loppujen lopuksi vaativaa ravintolapuolella on, tajusin ettei mun sydän olisi siinä jutussa välttämättä täysin mukana.

Lounaskokin hyviä puolia on esimerkiksi inhimilliset työvuorot, viikonlopputöitä on harvoin. Itse työ poikkeaa ála carteen verraten siten, että ruokaa tehdään kerralla paljon, jossa sitten itse lounasajalla on oma hektisyys. Ála cartessa, mennään annospuolisesti, ikinä ei tiedä onko päivästä/illasta tulossa hiljainen vai todella kiireinen. 

Vaikka itseltä löytyy pitkäjänteisyyttä ja kykyä toimia reippaasti ja hoitaa muutamaa asiaa saman aikaisesti, pysyn paremmin "koossa" lounasajan kiireessä. 

Kauanko olet ollut nykyisessä työpaikassasi ja millainen työpaikkasi on?  Tuntui aluksi vaikealta miettiä, että kuinka pitkään loppujen lopuksi olenkaan ollut nykyisessä paikassa töissä. Aika kuluu todella nopeasti. Sain samaisena vuonna, kun valmistuin kokiksi (v.2012) puhelun, onko minulla syksystä eteenpäin jo työkuviot valmiina. Mulla oli todellakin aukko töiden suhteen, sillä en halunnut mennä pikaruokalaan enkä ravintolaan töihin. Suostuin heti tulemaan heille töihin, vaikka hieman jännittikin. Loppujen lopuksi se olisi ollut ainoa paikka, jonne olisin halunnut palata hommiin harjoitteluajoiltani.
Vanhassa blogissa olikin kaksi päivitystä mun kahdesta ensimmäisestä päivästä kyseisessä työpaikassa, *klik1* *klik2*. :DD

Mtä sun työnkuvaan kuuluu? 
Ruoan laittaminen on työssäni vähäistä- työnimikkeeni on ravintolatyöntekijä, jossa hoidan kaikenlaisia hommia. Lauantaipäivisin koittaa kokkivuorot, joista tykkään kyllä paljon! Musta on tosi kiva olla vastaavana noina päivinä ja olla ikään nuin pomona. 
Aamuvuorossa laitan kahviopuolen kuntoon, valmistelen lounaalle leipä- ja maustepöydän kuntoon (levitteet, leivät, siemenet ym.) Palvelen kassalla, täydennän salaattipöytää, maito/mehu/kotikalja-allasta, leipäpöytää, vien kahvituksia ym. Iltavuorossa olen kassalla/ tai tiskissä/täydennän em. asioita sekä kahvion laitettuamme kiinni, on lopputöiden teko ja kassan laskeminen.

Mitä koet työssäsi haastavaksi? - Alkuun jännitin todella paljon sitä, kun jouduin olemaan yksin sulkuvuorossa. Kaikkein eniten tässä jännitti, että muisti sulkea päävirran, laittaa jäätelökaapin lukkoon ja ennen kaikkea sen kassan laskemisen. Kun ensimmäinen sulkuvuoro oli suoritettu pudistin päätä katsoen taivasta, että kaikkea se pieni ihminenkin jännittää. :D

Mitkä asiat palkitsevat?  -Kiitokset asiakkailta ja työkavereilta. Se on ihana tunne, kun sinua arvostetaaan työyhteisössäsi ja saat taputuksen olkapäälle ollessasi reipas ja läsnä.

Haluaisitko lisäkouluttaa itseäsi?  -Aasialainen ruokakulttuuri kiinnosti valmistuttuani kovasti samoiten leipomoala, mutta sinne en päässyt ja luulen jättäväni ne haaveet ja opettelen niksejä omatoimisesti, kirjoista ja blogeista.

Millaisia ominaisuuksia kokin ammatti vaatii tai miten alalla pärjää? 
-virheiden myöntämistä, halua oppia, joustavuutta, nopeatoimisuutta tai pystyä hoitamaa muutamaa asiaa kerralla, hoitamaan tehtävät nopeasti. esim. vaikka kurkkujen pilkkomistehtvässä ei  ei annettaisi erityistä aikaa, ei se tarkoita sitä että niitä kurkkuja leikataan tunti tai kauemmin, vaan suhtautudutaan tekemään annettu tehtävä nopeasti, mutta huolellisesti, jonka jälkeen otetaan uusi työtehtävä vastaan. Oma-alotteisuus, rohkeus, sosiaalisuus ovat myös tarvittavia ominaisuuksia. Mutta kokemuksen rintaäänellä, että itse olin aika hiljainen ja hieman ujo koulun aloittaessani, vaikka ikää olikin jo 22 vuotta. Lähdin kuitenkin sillä asenteella, että eivät ne muutkaan tunne toisiaan ja että rohkeasti vaan menee juttelemaan ja tutustumaan omiin luokkakaveihin. Työharjoittelun ensimmäiset päivät ovat aina jännittäviä. Itse kehitin juttuaiheiksi, milloin hän on valmistunut alalle, mikä on kiinnostavinta, tykkääkö leipoa, onko antaa jotain hyviä vinkkejä esimerksi, jos olin saamassa viikonloppuna vieraita kylään ja pohdin mitä tekisin ruoaksi. Voi myös jutella opinnäytetyöstä, jos siinä tarvii apua/vinkkejä tai yleisesti muista aiheista kuten musiikki ja sisustuksesta.

Mitkä ovat omia vahvuuksiasi? :) 
-Olen oma-alotteinen, sosiaalinen, joustava, pitkäjänteinen, iloinen sekä luova-en mene paniikkiin, jos joudun tekemään tarjolla olevaa ruokalajia lisää ja jos siinä olevia aineksia ei ole, etsin vastaavia/korvaavia raaka-aineita.

Mikä kokin ammatissa on parasta, entä huonointa?   -Parasta on saada toteuttaa itseään ja tuoda omia ideoita. -Huonointa.. Kädet kuivuvat välillä todella kuiviksi, joka johtuu jatkuvasta käsien pesemisestä sekä välillä myös talven vuoksi. En rehellisesti keksi huonoja puolia ammattiani kohtaan. Toki yksittäisiä puolia, on esimerkiksi raskaiden pakkien kanto/nosto tai ylipäätään raskaiden astioiden vieminen. Myös joiden asiakkaiden asiaton palautteen vastaanotto on välillä korvia puistattavaa- tuntuu joskus että missä ihmisten kiitollisuus on. Mutta onneksi en ota kritiikkiä itseeni, vaan pyrimme palavereissa miettimään parempia ratkaisua, kuinka voisimme kehittyä kyseisessä ongelmassa.

Koetko saavasi kohtuullista palkkaa työssäsi?  
-Kyllä koen, pärjään hyvin palkallani. Toivoisin kuitenkin hieman isompaa palkkaa. Joillakin on kuukausipalkka, mutta omani menee tuntipalkalla ja se on siinä 10€n paikkeilla. Palkkaan vaikuttaa paljonko on työtunteja, onko enimmäkseen aamu- vai iltavuoropainotteista ja onko lounas- vai ravintolapuolella. Välillä tuntuu että pitää kiristää omia rahanyörejä ja säästellä.

Pärjääkö huonolla englannin kielellä?  
-Kyllä pärjää. Koulussa opetellaan lisää englantia että hieman ruotsiakin. Ne tunnit oli aika lepposia, käytiin läpi aika paljon ruokasanastoa ja keittiövälineitä. :) Omassa työssäni englantia tulee käytettyä enimmäkseen sen verran että tervehdin asiakasta, kerron ruoan hinnan (+ paljon hän saa rahaa takaisin). Välillä tulee kysymyksiä, mitä ruokaa on tarjolla, vaikka asiakkaan nenän alla lukisin ruokien nimet sekä pieniä kysymyksiä, kuten missä on vessa, voinko lämmittää mikrossa kupin maitoa :) En ole kokenut mitään haastavaa - vielä. :) 

Tuliko sinulle jotain yllätyksenä kokin ammatissa?  
-Mieleenpainuvin on varmastikin erityisruokavaliot. Omassa suvussani ei ole oikein ketään, jolla olisi maitoallergia tai olisi vegaani, joita varten olisi pitänyt tehdä erityisiä tarjottavia juhliin. Kuulin ensimmäistä kertaa soijamaidosta, riisijuomasta jne. Muutamaa asiaa viisaampana tampattiin taas eteenpäin tässä maailmasta valmistumisen jälkeen.

Oliko helppo löytää töitä?  
-Kuten jo aiemmin sanoinkin, niin sain soiton työkaverilta joka kysyi olisinko kiinnostunut tulemaan heille töihin.

Millaiset etenemismahdollisuudet? - Perustutkinnon suoritettua voi hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun, korkeakouluun tai yliopistoon samalle tai muualle alalle. Ammattikorkeakoulussa voi opiskella esimerkiksi restonomiksi. Soveltuvan työkokemuksen jälkeen on mahdollista suorittaa ammatti- tai erikoisammattitutkintoja..

 Mitä mieltä oot kokin ammatista?
-olin aina kova stressaaa harjoittelun alkaessa sekä näyttöpäivänä. Yöt tuli nukuttua huonosti, tuli nähtyä niilläkin vähillä unia painajaisia seuraavasta päivästä jne. En ole ikinä ollut sellainen ihminen, joka uskaltaa sanoa itselleen olevansa paras ja että hoidon hommaan kotiin. Meen aina pikku pessimisti- ja ei se ole vakavaa jos mokaa-asenteella ja  nöyränä. Pelkään aina, että jos valitsen sellaisen liian itsevarman linjan, että sieltä tippuu nopeasti alas. On paljon kivempi yllättyä positiivisesti saamastaan palautteesta ja arvosanasta, kun pitää itseään hieman keskivertoisena. Vein jokaiseen harjoittelupaikkaan, jossa olin, tosin yhtä paikkaa lukuun ottamatta, jotain itseleivottua. Halusin osoittaa, että pidin oikeasti kyseisestä paikasta, opin sieltä paljon uutta ja että olen kiinnostunut alasta. 

Aiemmin olenkin vastaillut samaisiin kysymyksiin, joihin vastasin luokkakaverini Jennan kanssa täällä sekä omassa kyselypostauksessa, jonka loppuosiossa on muuan kokki-alan kyssäri.

Tässä vielä pari linkkiä, liittyen kokkiopiskeluihin, joita näkyy vanhassa blogissani. Uskon, että näistä irtoaa kysymyksiin vastailun lisäksi enemmän tietoa, mitä alalla puuhaillaan. Tsemppiä kaikille yhteishakuun!

Harjoittelukuulumiset:
-ensimmäisen harjoittelupaikan kuulumisia, 1 ja 2
-harjottelupaikan viimeisen päivän fiilikset
- eväät esiintyjien bäkkärille
-yllärivuoro
- Annosruokien harjoittelujakson ensimmäinen päivä
-Annosruokien näyttö + annosruokien näyttö ohi

Tilauskeikat ryhmän kanssa:
-Koulun myyjäiset
-Pikkujoulut 1 ja 2
- Menun suunnittelua (paritehtävä)
-Santapark-keikka
- Tilaustarjoulukeikka Johteenhovissa

Opiskelu:
-Ensimmäinen näyttö
-2. vuoden ensimmäinen koulupäivä
- Tutustumista uusiin kokkiopiskelijoin rennossa ympäristössä
-Messupäivät
-Opinnäytetyö päivittelyä
-Opinnäytetyön esitys ohi!

Muuta:
-Oma pääsykoe-tilaisuuteni (v.2010)
- Sanel veitsi-sarjan tilaus
-Kokin vaattet (+nolo video)
-Arla Ingman, tuotteiden maistelua ja tietoa juustoista


Olipa kiva käydä lukemassa näitä päivityksiä. Tämä on se yksi syy, miksi niin pidän blogin kirjoittamisesta; vanhojen merkintöjen muistelu ja asioiden tarkastelu käy näppärästi. :)

1 kommentti:

  1. Mullakin on muutama aivan ihana työkaveri ja juuri he ovat syy miksi aamuisin on mukava tulla töihin :) <3

    VastaaPoista