keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Uusi herkku: Granaattiomena

Mukavaa keskiviikkoa!

Tälle vuodelle en asettanut (virallisesti) mitään painonpudotus-lupauksia vaan päätin pikku hiljaa tehdä muutoksia ruokavaliooni, erityisesti hedelmien osalta.
Olen erittäin huono syömään vitamiineja, marjoja ja hedelmiä. Hedelmistä tosin syön enimmäkseen banaania, mutta nekin ehtivät mennä hyvin sukkelaan pilalle vaikka ostaisinkin vain pari.
Säännölliset ruoka-ajat ovat kiireisen työn vuoksi haasteelliset, mutta olen pyrkinyt syömään kiireenkin keskellä aina pystyessäni edes pari haukkua eväistäni. Tähän on pakko kuitenkin tehdä sellainen korjaus, että toki pääsen tauoillekin aina välillä. Suurimmaksi osaksi aika on sen verran hektistä että tilanteen rauhoittuessa menen keittiön puolelle juomaan lasillisen vettä. Vaikka tunnen työpäivän aikana kuinka päätä hieman särkee ja/tai suuta kuivaa, viimeistään se on itselle "hälyttävä" merkki pienestä nestehukasta kun huulet kuivuu ja sen huomaa kävellessään peilin edestä ohi. :D

Mutta pikku hiljaa kohti parempia elämäntapoja.
Pari viikonloppua sitten kävimme poikaystäväni kanssa ruokakaupassa ja hän sujautti ostoskoriin minulle täysin tuntemattoman hedelmän, granaattiomenan. Olin toki ennen nähnyt kyseisen hedelmän, etenkin kakku-blogeissa kakkujen koristeena.
Siinä sitten seuraavana aamuna aamupalalautasellani nökötti tuo granaattiomena. Kysyin että miten tätä syödään. Hän halkaisi sen ja jakoi molemmille puolikkaat. Katsoin ensin silmät pyöreänä vastapäätä istuvalta mallia, miten hän alkoi sitä tuhota. Hieman roiskuva hedelmä oli kyseessä ja pienestä työstä kävi hedelmänsiementen kaivelu, mutta sen verran kannattavaa homma oli sillä se maku oli niin hyvä!
Siinä tämä toinen kertoi kuinka paljon granaattiomenassa on vitamiineja ja kuinka terveellinen hedelmä onkaan.
Mun oli pakko käydä heti seuraavana päivänä ostamassa pari lisää ja herkutella seuraavina päivinä niitä syöden.
Sattuimoisin löysin sitten Iltalehteä lukiessa juttua juurikin granaattiomenan terveysvaikutuksista, jotka ajattelin ympätä tähän:

Vastustuskyvyn parantaminen
- Hedelmän mehu sisältää runsaasti C-vitamiinia
- Todettu heikentävän useiden eri virusten ja bakteerien kasvua elimistössä

Tasapainottaa verenpainetta
- Ehkäisee verenpaineen kohoamista rasvaisen ruoan yhteydessä

Suojaa maksaa ja ehkäisee munuaisvaurioita
- Auttaa korjaamaan jo kuralle mennyttä maksaa sekä ehkäisee munuaisvaurioita sekä suojaa munuaisia haitallisilta myrkyiltä

Ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja
Tutkimusten mukaan granaattiomena alentaa esim. veren LDL-kolesterolipitoisuuksia ja hillitsee sen hapettumista, vähentää verisuonten seinämiin muodostunutta plakkia sekä tukee typpioksidin vaikutuksia verenkierrossa.

Suojaa nivelrikolta
- Hedelmän sisältämät terveelliset ellagiinihapot sekä polyfenolit suojaavat myös nivelrikolta

Ehkäisee syöpää
- Useiden tutkimusten tuloksesta granaattiomena ja sen mehu ehkäisevät syövän etenemistä, erityisesti eturauhas-, iho- ja rintasyöpien hoidoissa on todettu myönteisiä vaikutuksia. Hedelmän mehua nauttimalla voidaan muun muassa alentaa veren PSA-arvoja ja hidastaa siten eturauhassyöpäsolujen kasvua.

Ehkäisee Alzheimerin tautia sekä metabolista oireyhtymää
- Granaattiomenalla voidaan estää tai ainakin hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä.
- Granaattiomana parantaa insuliiniherkkyyttä, auttaa säätelemään verensokeria sekä lukuisia muita tekijöitä, joilla on vaikutusta metaboliseen oireyhtymään, kuten kakkostyypin diabeteksen puhkeamisella

Vaikutus ikääntymisen merkkeihin
- Runsaat määrät terveellisiä antioksidantteja, joilla on vaikutusta ikääntymiseen liittyviin muutoksiin kehossa
- Antioksidanttien nauttiminen hidastaa muun muassa ihon kimmoisuuden vähenemistä ja siten ryppyen syntymistä
Lähde: http://www.iltalehti.fi/ruoka/2014012917990355_ru.shtml

5 kommenttia:

 1. Mä en oo koskaan maistanut granaattiomenaa, täytyypä testata! :) Ihanasti oot kuvannut niin yksinkertaisen jutun <3
  Täällä kans opetellaan niitä hyviä elämäntapoja!

  VastaaPoista
 2. Maisteleppa! ;) Haahhaa, kiitos :) <3

  VastaaPoista
 3. Nam, tätä täytyy testata!!

  VastaaPoista
 4. Nigella on joskus telkkarissa opettanut, että kannattaa halkaista hedelmä vaakasuunnassa ja sitten puukauhalla alkaa hakkaamaan sitä kuorta niin ne "siemenet" tai mitkä nyt onkaan tipahtelee helposti sieltä lautaselle. Välillä tosiaan voiman käyttö sallittua, mutta itse olen kokenut tämän keinon erittäin toimivaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos paljon vinkistä! Pitää kyllä testata :)

   Poista