maanantai 9. joulukuuta 2013

Luukku 9: Levyhuovutus-ohje


Levyhuovutus on helppoa huovutusta. Siitä voi tehdä tonttulakin, kengänpohjalliset, pöytätabletteja, penkin pehmusteet, pöytä-/kaitaliinan, saunahatun, hartialiinan ja vaikka mitä!
Me tehtiin äidin kanssa joulupaketteihin muutamat kengänpohjalliset, joista kirjoitimme ohjeen. (Kuvissa vilahtaa kolme erilaista huovutuslevyä/työtä)

Tarvikkeet:
iso ja leveä pala kuplamuovia
mäntysuopaa
vettä
syvä kulho
tiskiharja
villlaa
kaulin
nuppineuloja
paperia
kynä
Villaa sekä huovutusneuloja löytyy hyvin varustetuista tavarataloista ja askarteluliikkeistä. Huovutus on terapeuttista työntekoa, jota voi harrastaa erinomaisesti kotona. Kaiken kaikkiaan koko prosessiin on hyvä varata aikaa pari tuntia+kuivumiseen menee muutama tunti.

Asettele kuplamuovi tiskipöydän päälle suoraan.
Käsittele villaa aina kuivin käsin
Jos villat ovat rullalla, erottele siitä ohkaisia levyjä, jonka jälkeen asettele kuplamuovin päälle vähintään 6 kerrosta villalevyä ristikkäin (eli niin että kuidun suunnat ovat vuorotellen vaakamuodossa ja pystymuodossa). Väliin/päällimmäiseksi voi laittaa erivärisen villalevyn/ levyn hapsuja tuomaan työhön eloa.Mitä ohkaisempia ja useampia kerroksia villaa on, takaa se sen että työ on kestävä ja kaunis. Jotta saat siistit reunat, laita villat kuplamuovin päälle jättäen kaikille reunoille noin 10cm vapaata tilaa.
Lämmitä vesi kiehuvan kuumaksi ja kaada vettä astiaan noin pari desilitraa, johan lisäät reilun annoksen mäntysuopaa.
Huovutus:
Kasta tiskiharjaa mäntysuopaliuoksessa ja ripsauttele nestettä reilusti kauttaaltaan villalevyn päälle.
Taita kuplamuovin reunat villan päälle sekä ylimääräisen kuplamuovin levyn päälle. Kuplamuovin taika piilee siinä, että sen epätasaisuus edesauttaa villojen huopumista.
Ota kaulin ja kaulitse levyä aluksi kevyesti, lisäten voimaa pikku hiljaa, jotta villakuidut takertuvat toisiinsa hyvin.
Avaa paketti ja lisää tiskiharjalla mäntysuopaliuosta villojen päälle, jonka jälkeen voit aloittaa huovutuksen käsillä. Ala hieroa villalevyn pintaa aluksi kevyesti. Liian luja hierominen voi aiheuttaa "vekkien" eli poimujen syntymisen, joka aiheuttaa epätasaisen lopputuloksen.
Ota villalevy varovasti kuplamuovista irti ja käännä työ työstääksesi toinen puoli samalla lailla. Kääntele työtä usemman kerran.
Jatka käsinhuovuttamista niin kauan kunnes villalevystä ei irtoa villakuituja. Testin voit suorittaa nipistämällä peukalolla ja etusormella villalevyä ylöspäin.
Kuvassa levy ei ole vielä valmis, sillä villaa nousee ylös.

Pesu:
Kääri villalevy kääretortun näköiseksi rullaksi ja vie se kuuman vesihanan alle. Liikuta rulla hanan alla ja säädä vesi kylmälle toistaen sama käytäntö useamman kerran vaihtaen vesi kuumasta kylmään. Lopeta pesu aina kylmään veteen, sillä kylmä vesi supistaa villahuokoset pitäen työn kasassa.
Puristele rullaa varovasti, jotta mäntysuopa huuhtoutuisi mahdollisimman tarkasti pois rullasta.
Hakkaa rullaa tiskiallasta/-pöytää vasten voimaasti, jonka jälkeen voit avata rullan ja viedä sen kuivumaan.

Kuivaus:
Nosta rulla kuivumaan patterin päälle/ kuivausnarulle/pyyhkeen päälle lattialle, jossa on lattialämmitys.

Muotoilu:
Piirrä paperille haluamasi työn ääriviivat (esim. jalkapohjan muodot), leikkaa ne paperista, aseta paperimallit kuivuneen huovutuslevyn päälle nuppineuloilla kiinnittäen ja leikkaa saksilla reunoja myöten.
Voit halutessasi koristella työsi huovutusneulalla kuvioita/ lahjan saajan nimen tai tehdä tikkaukset ompelukoneella.
Sauna/tonttuhatun tekeminen: Mittaa oma/lahjansaajan päänympärys, leikkaa huovutuslevystä kartion mallinen pala mittojen mukaan. Kierrä levy tötterölle ja kiinnitä saumat noin sentin päällekkäin huovutusneulalla tikuttaen.

Villatöiden peseminen pyykkikoneessa:
Villatöitä ei saa pestä yli 40:ssä asteessa, sillä muuten villa kutistuu!

Jos sinulle tulee jotain lisättävää ohjeisiin, ole hyvä ja laita kommenttilaatikkoon viestiä. :)

2 kommenttia:

  1. Mahtava idea! Olisinpa nuin taitava

    VastaaPoista
  2. Ihana Heidi! Googlettelin huovutusohjeita kun en millään ala-asteelta muista ja parhaat ohjeet löytyi sun blogista!! <3 kiitos :-*

    VastaaPoista