tiistai 3. joulukuuta 2013

Luukku 3: Piparkakkutaikina


Olen aina ja iänkaikkisesti tehnyt pipareita valmistaikinasta, sillä olen kuvitellut taikinan teon olevan todella vaikeaa ja monimutkaista. Päätin tänä jouluna kokeilla tehdä itse taikinan ja avatessani äidin reseptikirjan pudistelin päätäni, sillä eihän ohje ollut yhtään vaikea! Muokkasin hieman ohjetta ja tässä on pienillä muutoksilla tehty minun piparitaikina-ohje. Luonnehtisin reseptin todella helpoksi ja nopeasti suoritettavaksi, joten kaivakaahan ainekset ja välineet esille.

Taikina:
2 dl sokeria
225g voita (fariinisokeri tekee taikinasta tummemman)
1½ dl siirappia (ohjeesta puuttui kokonaan mittayksikkö, mutta päättelin sen olevan dl)
2 kananmunaa
7½ dl vehnäjauhoja
2tl soodaa
1tl suolaa
1tl kanelia
½tl inkivääriä
½tl neilikkaa
TAI
2tl valmista piparkakkumaustetta (maustepussi sisältää myös pomeranssinkuorta)

1. Kiehauta sokeri, voi ja siirappi. Nosta taikina jäähtymään hetkeksi tiskialtaaseen, jonka pohjalla on kylmää vettä.
2. Vatkaa taikinaa ja lisää joukkoon kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen.
3. Sekoita kaikki kuivataineet keskenään ja lisää ne seokseen.
4. Leikka iso pala kelmua ja asettele se syvään kulhoon, kaavi piparkakkutaikina kulhoon ja peittele kelmulla. (Jääkaapista ei tällöin tartu hajuja taikinaan.)
5. Leivo piparit seuraavana päivänä.
6. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpaperille/ taikina-alustalle ja kauli levyksi. Painele muotilla paloja ja nostele leivinpaperoidulle pellille.
7. Jos taikina tuntuu liian pehmeältä, lisää taikinaan jauhoja. Käytä tarvittaessa taikinaa jääkaapissa.
Tästä taikinasta ei kannata tehdä liian ohuita, jotta
8. Paista +200'c asteessa kauniin ruskeiksi. Paistoaika on paljon uunista ja kiinni siitä pidätkö vaaleista ja pehmeistä vai tummista ja kovista pipareista. Mitä ohuemmat piparit sitä pienempi paistoaika, eli 5-10 minuuttiin on perusaika. Itse pidän hieman paksummista ja pehmeämmistä.
9. Anna pipareiden jäähtyä ja koristele halutessasi esimerkiksi tomusokerista ja vedestä (+väriaineella) sekoitetulla tahnalla/valmis sokeritahnalla pursottamalla kuvioita ja ripottelemalla strösseleitä.

Vinkki!
-Saatuani piparitaikinan valmiiksi, sanoin äidille pettynyneenä taikinan olevan vaaleampi verrattuna kaupan taikinaan. Äiti sanoi, että korvaamalla taloussokerin fariinisokerilla, taikinasta tulee tummempaa ja tumminta siirappia lisäämällä myös.
- Alkuperäisessä ohjeessa jauhoa suositeltiin laitettavaksi noin 8dl. Itse lisäsin 7½dl todeten taikinan olevan juuri sopivan napakka, mutta silti ihanan pehmeä.


2 kommenttia:

  1. Kiitti vinkistä! Itsekkin olen aina mieltänyt taikinan teon jotenkin monimutkaiseksi ja työlääksi. Ehkä tänä vuonna otan härkää sarvista ja teen piparit alusta loppuun itse. :)

    VastaaPoista