torstai 12. joulukuuta 2013

Luukku 12: Taateli-pipari muffinssit

Sain ensi vuoden seinäkalenterin, joka on yhteistyössä Myllyn paras, Avotakka ja Maku-lehden kanssa. Jokaisen kuun aukeamalla on resepti ja joulukuun taatelimuffinit piparikoristeilla saivat mut heti haluamaan testata ohjetta. 
Hyvä syy leipoa edellisillan iltavuoron jälkeen oli myös se, että vieraita on tulossa kylään. :) Maistoin uunituoretta muffinssia ja voi että oli hyvää ja kosteata! Mun omaan makuun on niin sellaiset mehevät muffinssit kuivien, täysin kypsennettyjen sijaan.
Mutta hypätäänpä taikinakulhon ääreen!
Taateli-pipari muffinssit
(16-18 kpl)
Taikina:
3 dl vettä
250g (1pss) kuivattuja taateleita
200g voita
3munaa
2dl sokeria
4½dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
½dl kermaa

Pinnalle:
noin 250g piparitaikinaa 
(alkuperäisessä ohjeessa luki 500g taikinaa, mutta itse selvisin helposti jopa puolet vähemmällä)

Ota piparkakkutaikina sulamaan huoneenlämpöön.
Keitä vesi ja taatelit isossa teräskattilassa pehmeäksi massaksi. Anna kiehua ilman kantta välillä sekoittaen. Taatelit ovat valmiita kun vesi on imeytynyt niihin haihtunut pois.
Ota kattila pois liedeltä ja kaada taatelit taikinakulhoon. Lisää joukkoon voi, sekoittele ja anna seoksen jäähtyä.
Sekoita vehnäjauhot, sooda ja leivinjauho keskenään.
Vatkaa jäähtyneeseen taateliseokseen munat yksitellen sekä lopuksi sokeri.
Mikäli taikinaan jää isoja taateleja, jotka eivät muhennu joukkoon, voit nyppiä ne taikinasta pois. (Ei olisi kiva saada muffinssia syödessää suuhun isoa taatelia. :) )
Lisää joukkoon jauhoseos vuorotellen kerman kanssa.
Voitele muffinivuoat voilla tai asettele vuokiin muffinssiapaperit. Jaa taikinaa vuokiin, niin että 2/3 vuokien tilavuudesta täyttyy (huomioi kohoamisvara).
Paista 200'c asteessa uunin keskitasolla 10 minuuttia. 
Kauli sillä aikaa piparitaikina ja leikkaa muotin avulla haluamasi, muffinssien päälle sopivia pipareita.
Ota muffinssit pois uunista kohonneina, mutta vielä hieman raakoina. Asettele piparit varovasti jokaisen muffinssin päälle. Nosta pelti takaisin uuniin ja jatka paistamista noin 5 minuuttia, niin että pinnalla olevat piparit ovat saaneet väriä.
Anna muffinsien jäähtyä ja ripsauta niiden päälle hieman tomusokeria tai lumijauhetta.
(Muffinssit jäähtyvät nopeampaa nostamalla ne pois kuumasta vuoasta esimerkiksi pöydän tai tarjottimen päälle.)
Vinkki! Muffinssit pysyvät mehevinä antamalla niiden olla vuoassaan. Suojaa vuoka vain foliolla tai laittamalla se pakastepussiin.

1 kommentti: