torstai 26. joulukuuta 2013

Aatto

Aloin jo kaavailla otsikoksi Aatto, ah, tuo syömätaitoisten pävä, mutta pyyhin sen heti kirjoitettuani. :D
Onhan se niin että jouluna, jos koska syödään hieman yli äyräiden, jonka jälkeen mennään vuoteeseen vaikeroimaan liian täysinäistä oloa. Tänä jouluna ei onnistunut santsikierros, jonka vuoksi ei ainaan vatsa ollut kipeä. Pikkusisko tosin kävi pienellä ruokakoomalla nukkuen pari tuntia ja heräsi myöhemmin illalla kysyen joukoltamme, joko syötäisiin. Eve on selvästi tajunnut joulusyönnin idean? Ihan iltakinkulle ei kuitenkaan alettu, vaan tehtiin kalaleivät.

Alkupohjustuksen myötä kuvien kera kerron, miten me vietettiin jouluaattoa.

Tänä jouluna oltiin ilman isosiskon vahvistusta.
Aamulla herätessämme Even kanssa kymmenen tienoilla istuuduttiin ruokapöytään riisipuurolle. Kinkku oli otettu vastikään leivinuunista pois ja maisteltiin pari pientä siivua vastapaistettua kinkkua.
Äitillä on tapana laittaa manteleita puuron sekaan vaihteleva määrä. Joskus siellä on yhdestä viiteen mantelia, ja tänä jouluna oli 3. Eve oli vetää siinä vaiheessa huuruun, sillä ihan perinteiden vuoksi puurossa saisi olla vain yksi manteli. Mantelit löytyivät yllättäen minun puurostani ja hetkeä myöhemmin iskän.
Puuron jälkeen kävimme sanomassa joulutervehdykset mummulan väelle, jonne myös tädin perheeni serkkujeni kera olivat tulleet.
Jatkettiin sen jälkeen matkaa hautuumaille.
On jännä, miten haudoilla käydessä on aina niin jäätävän kylmä. Tänä jouluna pakkasta oli vain-3'c astetta ja toppavaatteet päällä oli kerrankin lämmin, ainoa että varpaat olivat jäässä.

Mutta se näky jouluna haudoilla. On niin kauniin ja rauhallisen näköistä valkean lumen peittäessä maan ja puut, joita kynttilöiden valo värittää. Osa kantaa haudoille myös kauniita kukkia ja jääkukkateoksia kynttilöiden lisäksi.
Haudoilta ajettiin kotiin. Eve ja iskä laittoivat siiat savustumaan, äiti alkoi lämmittelemään laatikoita, kinkkua, lipeäkalaa ja mie tein iskän saamalla reseptillä siian mäti, avokado-smetana salaattia sekä kastiketta kinkulle.

Ennen ruokailua käytiin kuitenkin joulusaunassa, jonne iskä oli myös hankkinut vastan. Saunomisen jälkeen oli viimeinkin illan kohokohdan, eli ruokailun vuoro.
Image and video hosting by TinyPic 

Lautaselle päätyi pieni pala kaikkea, paitsi lipeäkalaa. Olin varmaan saanut syötyä edes puoliakaan lautaselta kun raja oli tulossa vastaan. Me jätettiin rosollit kokonaan pois tarjoilusta, koska sitä ei kukaan syö. Pienellä porukalla syödessämme karsimme muutamia muitakin ruokia pois, kuten tällä kertaa en tehnyt imellettyä perunalaatikkoa enkä mitään joulujälkiruokaa- äiti oli tehnyt jo niin herkullista taatelikakkua, että se sai riittää-tosin jälkkäriä jaksettiin nauttia vasta seuraavana päivänä. :)
Vatsat sopivasti täynnä olleina oli aika viimeinkin siirtyä olohuoneen puolelle kuusen alle ja jakamaan lahjoja.
Lahjoista tulee pieni esittely vielä, mutta en voi olla hehkuttamatta kuinka tarpeellisia joka ikinen lahja oli. Muutama paketti odottaa mua vielä Oulussa oman kuuseni alla, sillä en alkanut ihan kaikkia raahaamaan mukanani. Lahjapapereista kääriytyi muun muassa isosiskon mieheltä kapselikahvinkone,äidltä muun muassa blenderi ja karkintekin kirja ja muuta sellaista.
Lahjojen hipistelyn jälkeen alettiin katsoa telkkarista elokuvaa. Pikkusisko lähti siinä vaiheessa peiton alle huononolon yllättäessä lepäämään. Vajaan parin tunnin kuluttua neiti kuitenkin virkosi ja liittyi seuraksi sohvalle.
Image and video hosting by TinyPic
Tällainen rauhallinen joulu oli meillä. :) Kuinka siellä päässä vietettiin joulua? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti