lauantai 7. joulukuuta 2013

7. luukku: Kinkun paisto-ohje


Olin viime jouluna ovela ja taltion silloin, ajatellen seuraavaa joulua, kuinka joulukinkku kannattaa paistaa.

Tässä siis vaihe vaiheelta ohjeet ja kuvat siihen, kuinka kinkusta tulee mehukas ja maistuva joulupöytään. Meillä kinkku laitetaan leivinuuniin yöksi päivää ennen joulua. Voitte uskoa mihin ihanaan tuoksuun sitä herää aattona! Tuskallisinta on odottaa iltaan, sillä en suostu maistamaan kinkkua ennen kuin vasta joulupödässä. Joskus on pakko tehdä poikkeus ja maistaa pala heti vasta paistetusta kinkusta. Kinkun voi tietysti valmistaa myös sähköuunissa.

Toinen "perinne" on se, että aattona syödään vielä yöllä siskojen kanssa kinkkua muiden mennessä nukkumaan. On eräätki kerrat menty unille ja joku meistä on mennyt herättämään muut siskot pyytäessään mukaan pienelle suupalalle.

Henkilökohtaisesti itse en ole sinapin ystävä, jota tulee kinkun kuorrutukseen, mutta tässä se menee ihan ok.

Perus nippelitietoa:
1kg kohden 1½ tuntia paistoaikaa, eli 10kg kinkulle 10 ½tuntia
 Lämpötilan ollessa matala, paisto aika on pitempi
Paista kinkkua sähköuunissa käyttäen +125'c asteessa alatasossa, leivinuunissa käy sama lämpötila
 Kypsä kinkku on asteltaan +70-80'c astetta

Anna kinkun olla huoneenlämmössä 30min-1 tunti ennen paistoa
Laita kinkku siihen tarkoitettuun paistopussiin ja sulje pussin suu
Nosta kinkku syvään astiaan, jottei kypsyessään rasva tule vuoan yli. Kiinnitä paistomittari kinkkuun kiinni ja laita uuniin
Nosta kypsä kinkku pois uunista, poista paistomittari ja anna kinkun vetäytyä huoneenlämmössä tunti, jotta neste jäähtyy
Leikkaa sen jälkeen kinkun paistopussi auki ja poista kinkun neste sekä verkko kinkun ympäriltä
Huom! Kinkun rasvaa ei saa kaataa viemäristä alas!
 Poista myös kinkun kamara veistä apuna käyttäen
 Nosta kinkku hetkeksi esimerkiksi leikkuulaudalle, ottaaksesi paistovuoasta pois paistopussin, kuivaa vuoka tarvittaesssa
 Nosta kinkku takaisin vuokaan ja kuivaa kinkku paperilla taputellen 
 Vuoraa kinkku kauttaaltaan sinapilla (meillä käytettiin Turun mietoa sinappia) ja tasoittele sinappikerros lusikalla
tai
riko yksi kananmuna kulhoon, purista sekaan reilusti sinappia, sekoita ja sivele kinkun ympärille
 Ripsauta korppujauhoja lusikalla kinkun päälle ja anna kinkun olla hetken aikaa huoneenlämmössä
 Nosta kinkku siksi aikaa uuniin, jotta korppujauhot saavat hieman väriä
Aseta kinkkua tarjoiluvadille
 Tarjoa kinkku esimerkiksi punaviinikastikkeen kanssa

Onko sinulla joitain hyväksi havaittuja vinkkejä tai kenties äitisi antamia niksejä kinkun paistoon? Jaa toki omasi kommenttilaatikossa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti