keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Ruispizzapohja + tomaattikastike

Toivepostauksena ruispohjainen pizza, olkaa hyvä!
Kesti hieman löytää kuvia itse pizzasta, joita lopulta löytyi muutama. Sen jälkeen kun teimme kolme vuotta sitten koulussa pizzaa myyntiin meidän kanttiiniin, en ole kuin harva se kerta sortunut pakastepizzaan! 
Suosin aina kun puhutaan pizzaillasta itsetehtyä pohjaa sekä -kastiketta. "Tomaattikastike" eli ketsuppi pohjan päälle levitettynä harmaassa menneisyydessä jääkin sinne, sillä minä olen vahvasti sitä mieltä että kastike on se, joka saa pizzan maistumaan erityisen hyvälle (hyvän pizzapohjan lisäksi). 

Ainekset:
2 ½ dl vettä
2 pussillista kuivahiivaa (2x11g) (vastaa 60 g:aa tuorehiivaa)
½ dl öljyä
2 ½ dl ruisjauhoja
3 ½ dl vehnäjauhoja/pizzajauhoja
1 tl suolaa

1. Laita kulhoon  45 asteista vettä, eli reilusti kädenlämpöistä lämpimämpää, jotta kuivahiiva alkaa toimia. 
 
2. Kaada jauhojen sekaan hiiva, sekoita ja lisää vesiastiaaan ja sekoita. Lisää öljy ja suola ja sekoita.
(Vaihdan joskus vehnäjauhojen ja ruisjauhojen suhteet toisinpäin sekä jaan joskus vehnäjauhomäärästä osan durumjauhoiksi tai pizzajauhoiksi.)
3. Vaivaa ainekset käsin  ja anna taikinan kohota astiassa liinan alla 30-45 min. Voit valuttaa kuumaa vettä tiskialtaaseen sen verran että pohja peittyy ja nostaa taikinakulhon altaaseen, jolloin kohotusprosessi nopeutuu. Tarkista ettei taikina ole liian löysää.
4. Taikinan kohotessa valmista kastike.
5. Levitä leivinpaperin päälle hieman jauhoja ja kaulitse taikina. nosta pellille ja täytä. 

Tomaattikastike
25 g voita
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä/ 2 rkl valkosipulimurskaa
1 ruukku basilikaa
370 g (yrttimaustettua) tomaattimurskaa
75 g tomaattipyrettä
sokeria
1rkl soijaa
oreganoa
pizzamausteita

1. Sulata rasva kattilassa ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli, valkosipuli sekä (huuhdeltu ja pilkottu) basilika- kuullota. 
2. Kaavi joukkoon pyre ja tomaattimurska, sekoita ja laita kansi kattilan päälle.
Säädä levy pienemmälle ja anna hautua välillä sekoittaen 10-15 minuuttia. (Älä siis tee tätä nälkäisenä :D )
4. Lisää mausteet joukkoon ja tarkista maku. Tomaattipohjaisiin ruokiin saa lisätä sokeria rohkeasti. Mitat mausteissa ovat suuntaa-antavia. Itse en pahemmin mittaile aineksia keittiössä, vaan laitan silmän mukaisesti.
5. Levitä kastike pizzapohjan päälle.
6. Ripottele ohut kerros juustoraastetta, lisää valitsemasi täytteet ja lisää loput juustoraasteet pizzan päälle.
7. Paista 225'c asteessa uuniin keskitasolla 15-25 minuuttia.


5 kommenttia:

  1. Tuleeko tuohon kastikkeeseen oikeasti melkein neljä kiloa tomaattimurskaa :o ? Pohja vaikuttaa tosi kivalta, pitää ottaa kokeiluun :)

    ♥:Heini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. yksi nolla oli tullut liikaa. :D kiitos kun huomasit, niin korjaan x)

      Poista
  2. Jesh! Tätä olen pitkään odottanut, kiitos. :)

    VastaaPoista
  3. Pohja on tosi hyvää ja terveellisempää jos laittaa 4dl ruisjauhoja 2dl vehnäjauhoja. Tomaattikastike on erittäin hyvää.

    VastaaPoista