perjantai 31. toukokuuta 2013

Herkullinen mansikkakakku kesäjuhliin ála Heidi

Valmistin papan juhliin kaksi neljällä pohjalla täytettyä kakkua.  Kakut tein laktoosittomiksi sekä gluteenittomiksi. Ohjeessa on yhteen pohjaan ohje, tein niitä siis yhteensä 8 kappaletta. Yhdestä kakusta riitti 30-40 henkilölle. Kotiuuni oli "normaali uunia" kapeampi, että pohjat olivat aika neliön mallisia, mutta ei se haitannut! Hieman riskaapelia ehkä oli mutta onnistuin arvioimaan päässä täydellisesti paljonko väliin tarvittavia täytteitä tuli varata. Kirjoitin siltä istumalta kaikki ylös tulevia juhlia varten. Täytekakuista saa helposti äklömakean eivätkä monet pidä kermavaahtopursotuksista. Lisäsinpä siitä syystä vain hieman sokeria (tarkistaen ettei täyte ole kuitenkaan täysin hapanta) sekä loppu kermavaahtoerään maitorahkaan, joka piti vaahdon hyvin kasassa sekä antoi makua.
Oma henkilökohtainen mielipide on kakkuja tehdessä käyttää Floran vispikermaa kuohukerman sijasta, sillä se maistuu paremmalta ja on koostumukseltaankin paljon täyteläisempi kuin kuohukerma.

1 Pellillinen pohja (x 8):
3 munaa
1 dl sokeria
1½ dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta

2:een kakkuun:
Kostutukseen:
1 l maitoa

Väliin:
1 iso prkl Mansikkahilloa

Täyte:
4 rss sitruunan makuista tuorejuustoa
1,2 l mansikanmakuista kermavaahtoa
250g mansikoita
2-4 rkl sokeria

Kuorrutus:
1,4 l vispikermaa
2 rss valion maitorahkaa
sokeria

(Laitoin 2 liivatelehteä kylmään veteen likoamaan ja puristettuani niistä vedet, yhdistin ne 5 rkl kuumaan vesimukiin. Kaadoin ohuena nauhana liivateveden 2 dl mansikka mehukeittoon, jota valutin mansikoiden päälle vain vähän. Ajatuksena oli hieman pitää mansikoita koossa, siitä johtuu siis mansikoiden kiito. Ei ole mitenkään pakollista toimia näin. )

Koristeluun:
4 (pientä)250g  rasiaa mansikoita
sitruunamelissan tai mintun lehtiä

Vatkaa huoneenlämpöisten munien rakenne rikki ja lisää joukkoon sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään sekaisin ja lisää se siivilän läpi muna-sokerivaahtoon sähkövatkaimen ensimmäistä tehoa käyttäen tai puulastan avulla kevyesti käännellen.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista pohjaa uunissa 10-20 minuuttia keskitasolla +175'c asteessa. Laita uusi leivinpaperi pöydälle ja ripottele sokeria sen päälle. Kumoa uunista tullut pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irroita varovasti paistoleivinpaperi jättäen se pohjan päälle (jottei pohja kovene) ja anna jäähtyä.

Valmista täyte. 
Soseuta sauvasekoittimimella sulaneet mansikat.
Vatkaa mansikanmakuinen kermavaahto ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää rasia kerrallaan tuorejuusto sekaan sekä lopuksi mansikkasose. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria.

Kakun kokoaminen.
Nosta kakkupohja kakkulautaselle ja kostuta kevyesti pohja maidolla. Levitä ohuesti mansikkahilloa pohjan päälle. Levitä mansikka-sitruunatuorejuusto-täytettä vajaa sentin korkeaksi. Nosta uusi pohja päälle ja toista kolmanteen pohjaan saakka. Nosta neljäs kakkupohja ja kostuta se vain maidolla.
Vuoraa kakku kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin. Pohjat ehtivät yön aika kostua tasaisesti.

Kuorrutus ja koristelu.
Vatkaa kuorrutukseen vispikerma ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon maitorahkat. Tarkista maku. Kuorrutuksen ei tarviste olla kovin makeaa.
Kokeile kakkupohjan päällimmäistä pohjaa, jos pohja tuntuu kovalta, kosteuta sitä hieman maidolla.
Levitä ohut kerros kermavaahto-rahkaa päällimmäisen kakkupohjan päälle ja reunoille lastan avulla.
Huuhdo ja viipaloi mansikat ohuiksi viipaleiksi ja aseta ne kakun päälle. Jätä 1cm reunoista tilaa kermavaahtopursotuksille. Pursota kakun reunat ja lopuksi mansikoiden ympäriltä.

Koristele kakku mintun tai sitruunamelissan lehdillä ja/tai  laita kevyesti kermavaahdopursotuksien päälle hasselpähkinärouhetta.

Nautinnollista kakkuhetkeä!

2 kommenttia:

  1. Oot aivan ihana! :D Ihan mahtavat kakut! Mulla alko maanantaina sellainen puhtaan syömisen kausi ja tänään on ollut suurimmat sokerihimot ikinä.. Ja sitten näin nämä kakkukuvat! Voin vaan kuvitella kuinka ihanan mehevää tuo kakku oli..

    Sun kuvista tulee aina muutenkin niin hyvälle mielelle :)!

    VastaaPoista
  2. Tää ohje menee kirjanmerkkeihin. Oon valehtelematta koko elämäni ettiny täydellisen täytekakun ohjetta, eli tämä menee testiin sitten seuraavaksi, näyttää hyvältä ainakin ;)

    VastaaPoista